25 Aralık 2012 Salı

Ekonomiye Kadın Gücü

Ekonomiye Kadın Gücü projesi, dar gelirli kadınların ekonomik üretime katılımını teşvik etmek, sosyal ve ekonomik olarak güçlenmelerine katkıda bulunmak amacıyla, kadınların gelir getirici bir işe başlamasına veya işini büyütmesine destek olmayı hedefliyor.

Bu hedefin gerçekleşmesinde, küçük bir sermaye desteği ile dar gelirli kadınların ekonomik üretime başlamasına imkan tanıyan Mikrokredi Sistemi temel alınıyor. Mikrokredi, dünyada ilk olarak 1973 yılında Nobel Barış Ödülü sahibi Prof. Muhammed Yunus öncülüğünde yoksulluğun çok yoğun bir şekilde yaşandığı Bangladeş'te "Grameen Bank" altında faaliyetlere başladı. Prof. Muhammed Yunus, bu uygulamayı ilk olarak genç bir kadına bambu sepeti yapması için 6 $ kredi vererek başlattı.

Küçük sermayelerle değişen hayatlar

Türkiye'de 2003 yılında Prof. Muhammed Yunus'un girişimleriyle Grameen Trust ve Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) tarafından ortaklaşa başlatılan Türkiye Grameen Mikrofinans Programı pekçok dar gelirli kadının işe başlaması için cansuyu/başlangıç kredisi sağlayarak, teminat ve kefalet gerektirmeden finansman erişimi kısıtını ortadan kaldırarak onbinlerce kadının hayallerini gerçekleştirmesine destek oluyor.

Yoksullukla Mücadelede Yenilikçi Yöntem: Sosyal Finansman

Türkiye'de her 5 kadından biri yoksulluk sınırında olup kendi potansiyelini gerçekleştirmeyi, ailesine ve toplumsal üretime katkıda bulunmayı bekliyor. Türkiye Grameen Mikrofinans Programı'nın yaygınlaştırılması amacıyla, TİSVA ve Turkcell işbirliğinde hayata geçen Ekonomiye Kadın Gücü, Türkiye’de ilk defa sosyal borçlanma modelinin hayata geçirilerek kadınların gelir getirici işler yapması için küçük sermaye desteği sağlayan Mikrokredi Sistemi’ne yeni kaynak oluşturulmasını hedefliyor.

Sosyal inovasyon niteliği taşıyan bu yenilikçi model sayesinde sayesinde artık dileyen herkes dar gelirli kadınlara borç verebilecek, bağış yapabilecek, dar gelirli kadınların hayallerine kavuşmasına bireysel olarak destek verebilecek .Çünkü, Kadına Destek, Topluma Destektir.
Ekonomiye Kadın Gücü projesi ile kadınlarımız daha çok üreterek ekonomiye katılacak,
hayallerini büyütecek, ailelerine ve geleceğe yatırım yapacak, Türkiye kazanacak.


ekonomiyekadiningucu
Bir bumads advertorial içeriğidir.

13 Aralık 2012 Perşembe

MENEMEN


Malzemeler:
2 Adet Domates
1 Adet Sivri Biber
1 Adet Yumurta
1 Adet Orta Boy Soğan
1 Yemek Kaşığı Tereyağı
1/2 Çay Kaşığı Tuz

Ön Hazırlık:
Domateslerin kabukları soyulacak, küp doğranacak. Sivri biber tohumları çıkartılacak, halka doğranacak. Soğan soyulacak, yemeklik doğranacak. Yumurta çırpılacak.



Maharetini Göster:
Tava içerisine tereyağı konulacak ve eritilecek. Üzerine soğan ilave edilecek ve düşük ısıda kavrulacak. Ardından biberler ilave edilecek hafif kavrulacak. Üzerine domates, tuz ilave edilecek malzemeler bir güzel karıştırılacak ve tavanın kapağı kapatılacak. Ocak ısısı en düşük ısı konumuna getirilecek. Domateslerin diriliği gidinceye kadar malzemeler pişirilecek. Üzerine çırpılmış yumurta ilave edilecek ve malzemeler bir güzel karıştırılacak. Yumurta piştikten sonra menemen servise hazır. Sonrası malum.

KUSKUS


Neler Lazım
iki bardak kuskus makarna
iki domates
bir kaşık tepeli tereyağ
dört bardak sıcak su
tuz

Yapılması
domatesi rendeleyin
tencerede yağı eritin, üzerine domatesi katın kavurun
ardından kuskus makarnayı katın ve karıştırın
üzerine 4 bardak sıcak su ve tuzu katın
tuzunu ayarlayın ve tencereyi bir kez fokurdattıktan sonra, kapağı kapayın
ocağı kısın ve ağır ateşte kuskus suyunu çekinciye kadar pişirin
15 dakika dinlendirin ve gönlünüzce servis edin.
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.

6 Aralık 2012 Perşembe

Peynir Soslu Mantarlı Makarna


Malzemeler
  • 1 paket knorr peynirli makarna sosu
  • 1 kase mantar
  • yarım paket makarna
  • sıvı yağ
Hazırlanışı
Mantarları temizleyip dilimleyelim. Teflon tavaya az sıvı yağ ilave ederek mantarları ekleyelim. Bir kapak kapatarak mantarların sulanmasını sağlayalım. Daha sonra kapağı açıp suyunu çekene kadar pişirmeye devam edelim. Ardından peynir sosunu ve 1.5 su bardağı soğuk suyu ilave edelim ve kaynayana kadar karıştıralım. Kıvamlı bir sos elde edeceksiniz. Diğer taraftan makarnayı her zaman olduğu gibi haşlayarak süzelim. Az sıvı yağ koyduğumuz tencereye alıp karıştıralım. İsteğe göre mantarlı sosu bu aşamada makarnalara ilave edelim veya tabağa aldıktan sonra makarnanın üzerine sostan gezdirelim. Dilerseniz rendelenmiş kaşar ile servis edebilirsiniz. Afiyet olsun…

4 Aralık 2012 Salı

KOLAY EKMEK TATLISI

  •  Malzemeler

    • (3-4 kişilik)
    • 3 yumurta
    • 8-9 dilim tost ekmeği
    • 1 çay bardağı süt
    • Kızartma için
    • Sıvıyağ
    • Şerbet için
    • 1.5 su bardağı şeker
    • 1 su bardağı su
    • 1 tatlı kaşığı limon suyu
  • Yapılışı

    Su ve şekeri bir tencerede kaynatıp bir tatlı kaşığı limon suyu ilave edin. Bir süre daha kaynatıp şerbet koyulaşınca ocaktan indirin. İsterseniz şerbet daha fazla şeker ile hazırlanabilir.

    Şerbet hazırlanırken süt ve yumurtayı çırpın, ekmeklerin her iki tarafını karışıma bulayıp teker teker tavada sıvı yağ ile kızartın. Ekmekler hafif pembeleştikten sonra sıcak şerbetin içine atın, ekmek şerbeti çeksin. Şerbetini çeken ekmeği bir servis tabağına alın. Arzu edilirse üzeri lor yada kaymak ile süslenebilir. Sıcak yada soğuk servis yapılabilir. Afiyet olsun.

    Not: Tost ekmeği yerine bayatlamış ekmek dilimleri ile de denenebilir.

2 Aralık 2012 Pazar

Acılı Domatesli Makarna

Malzemeler:

1 paket kısa kalem makarna,
1 kg domates,
3-4 diş sarımsak,
1 tatlı kaşığı kekik,
1 tatlı kaşığı acı kırmızıbiber,
1 su bardağı rendelenmiş parmesan peyniri,
4 çorba kaşığı zeytinyağı,
Tuz


Hazırlanışı:

Domatesleri soyup rendeleyin. Sarımsakları soyup ezin.Bir tavada 2 kaşık zeytinyağını ısıtın. Sarımsak, domates, acı biber, kekik ve 1 tutam tuzu ekleyip soteleyin. Kapağını kapatıp kısık ateşte 10 dakika pişirin. Kısa kalem makarnayı paket üzerindeki pişirme önerisine uygun olarak haşlayıp süzün. Kalan yağı ilave edip harmanlayın. Makarnayı servis tabaklarına alın. Üzerine domatesli sosu paylaştırıp peyniri serpin. Sıcak servis yapın.

1 Aralık 2012 Cumartesi

MİNİ PİZZA







  • Malzemeler

    • Dilimlenmiş ekmek
    • Domates
    • Kaşar peyniri
    • Salam
    • Kekik
  • Yapılışı

    Yağlı kağıt serili fırın tepsisi içine ekmek dilimlerini yerleştrin.
    Üzerlerine dilimlenmiş domatesleri , peynir, sosis veya salam yerleştrip kekik serpin.

    Malzemeleri isteğe göre değiştirip artırabilirsiniz.
    Düşük ısıda fırında pişirin afiyet olsun.

29 Kasım 2012 Perşembe

BAHARATLI TOST

Hemen hemen herkesin acıktığında tercih ettiği yiyecek olan tost bu kez farklı bir tatla karşınızda umarım beğenirsiniz.

MALZEMELER
  • Çavdarlı halk ekmek(siz farklı ekmek de kullanabilirsiniz)
  • Kaşar peyniri (beyaz peynir de olabilir)
  • Domates salçası (evde yapılmış karışık salça ya da biber salçası da olabilir.)
  • Tereyağı
  • Kekik, pulbiber, nane
TARİF
Ekmek dilimlerini tezgaha alın. Dilimin birine bir bıçak yardımıyla salça sürün. Ev yapımı salçayı tuzsuz olursa tercih edin. Üzerine belirttiğim baharatlardan serpiştirin. Kaşar peynirini dilimleyip yerleştirin. Peynirin üzerine parça parça tereyağı koyup ikinci dilimi üzerine koyup pişirin. Şimdi bana tostun tarifi mi olur diyenler de olacak ama bence bunu denemeyen de çok kişi olacaktır.
Ayrıca herşeyde olduğu gibi tostta da asla margarin kullanmadığımı, sağlık ve de lezzet için tereyağı önerdiğimi tekrar hatırlatmak istiyorum. İnanın margarinle eritilmiş plastik arasında büyük bir fark olmadığını düşünenlerdenim...

28 Kasım 2012 Çarşamba

ÖĞRENCİLERE ÖZEL

Kısa ve öz bir yemek tarifi.

 Malzemeler:

  • 4 adet orta boy domates
  • 2 adet yeşil biber
  • 2 adet patlıcan
  • 1 adet kuru soğan
  • Zeytinyağı
  • Tuz 
Yapılışı:

Öncelikle sebzelerimizin kabuklarını soyup küp küp doğruyoruz.daha sonra bunları tavaya atıp üzerinede zeytinyağı ve tuzunu ekleyip kızartıyoruz. 

Afiyet Olsun...

PATLICANLI PİLAV


Pilava değişik bir tat vermerk açısından güzel bir tercih, ben sade pilav yemeyi pek sevmem mesela yanında farklı bir şey olması lazım eğer benim gibi düşünenler varsa bunu denemelisiniz.

MALZEMELER

2 bardak pirinç
2 bardak sıcak su
 2 kaşık yağ
1 adet patlıcan
Tuz
Kızartma yağı

HAZIRLANIŞI

Ayıklanmış pirinç el değmeyecek sıcaklıktaki suda ıslatılarak yarım saat bekletilir. Diğer taraftan patlıcan alacalı soyularak uzunlamasına dörde bölümür. İki santim aralıklarla doğranarak kuşbaşı haline getirilir. Patlıcanlar tzulu suda 20 dk bekletilir. Daha sonra suyu sıkılarak kızartma yağından hafifçe pembeleşene kadar kızartılır. Teflon bir tencereye 2 kaşık yağ eritilir. Kızarmış patlıcanlar ve 2 bardak sıcak su eklenip kaynamaya bırakılır. Suda bekletilen pirinç soğuk suyla 3 kez yıkandıkdan sonra kaynamakda olan suya eklenir. Tuz eklenip karıştırıldıkdan sonra tencerenin kapağı kapatılıp altı kısılır. Pilav suyunu çekince ateşden alınıp bir kez karıştırılır. Tekrar kapağı 10 dk demlemeye bırakılır. Daha sonra sıcak servis edilir.

Afiyet Olsun...

YUMURTALI PATATES (YUMPAT)


Öncelikle kolaylıkla hazırlayabileceğiniz ve lezzetli bir yemek olduğunu belirtmek isterim.Özellikle öğrencilerin tercih ettiği bir yemek türüdür.Yemeğimizi yapmaya başlayalım.

MALZEMELER

2 adet orta boy patates
5 yumurta
Tuz
2 kaşık margarin
Karabiber (isteğe bağlı)


HAZIRLANIŞI

Patatesler soyulup yıkanır. Tavla zarı büyüklüğünde doğranır. Tavada yağ eritilip patatesler yağda kavrulur. Yumurtalar tuz ile çırpılır. Yumurtalar kızdırılan yağın içine konur. Pişince servis tabağına alınır karabiber serpilir.

Afiyet olsun...

26 Kasım 2012 Pazartesi

YEMEK Mİ YESEK ?

Evet arkadaşlar beni bilen bilir www.pcdunyam.com blogunun sahibi yazarı yani her şeyiyim. Sizlerle bu sefer farklı bir alanda beraber olacağız, öğrenci olarak yemek ihtiyacımızı eğer yurtta kalmıyorsak elimizden geldiği kadarıyla karşılamaya çalışıyoruz ve bu konuda bir çoğumuz acemiyiz ama bazılarımız ise çoğu bayan'a taş çıkartabilecek kapasiteye sahip.

Ben bu blogda hem böyle acemi aşçılara hem de mükemmel yemekler yapan kişilere değişik lezzetlerin tarifini vereceğim inşallah faydamız olur...